China probeert met man en macht zijn geboortecijfer een boost te geven.

Het stimuleren van huwelijken en geboorten volgt op een recent dieptepunt. Vorig jaar registreerde China slechts 6,8 miljoen huwelijken. De Chinese bevolking is zelfs voor het eerst in zestig jaar aan het krimpen en zal volgens de Verenigde Naties dit jaar uitkomen op 1,425 miljard mensen – net iets minder dan de 1,428 miljard in India.

Een vergrijzende bevolking heeft grote gevolgen voor de economie, arbeidsmarkt en het gezondheidssysteem van China. Vandaar dat het land dit probeert tegen te gaan.

Beijing heeft in 2016 de beruchte een-kind-politiek losgelaten en staat koppels vanaf 2023 toe drie kinderen te hebben. Maar dat blijkt niet genoeg om mensen te stimuleren meer baby’s te krijgen.

Dit zijn vijf manieren waarop China de afgelopen twee jaar heeft geprobeerd zijn geboortecijfer op te krikken. 

1. Lokale overheden en bedrijven belonen het krijgen van kinderen met geld

In februari kondigde het stadsbestuur van Hangzhou, waar e-commercegigant Alibaba gevestigd is, een beloning van 20.000 Chinese yuan (zo'n 2.600 euro) aan voor ouders die een derde kind krijgen. En in Wenzhou in het zuidoosten van China krijgen ouders tot 3.000 yuan per kind (zo'n 400 euro).

Andere Chinese steden en provincies zoals Sjanghai en de belangrijke kolenproducent Shanxi hebben het aantal doorbetaalde vrije dagen na een huwelijk verhoogd van drie naar maximaal dertig.

In juni kondigde reisorganisatie Trip.com aan werknemers die al minstens drie jaar in dienst zijn een jaarlijkse bonus van 10.000 yuan (1.300 euro) te geven voor de eerste vijf levensjaren van hun kind. Die maatregel is onderdeel van een omvangrijk programma van 1 miljard yuan (130 miljoen euro) van Trip.com om gezinsplanning en werkende ouders te ondersteunen.

Andere bedrijven komen met vergelijkbare beloningen en ook met sanitaire voorzieningen.

2. Een regio geeft een geldbedrag als de bruid jonger is dan 25 jaar

Chinese autoriteiten en bedrijven proberen mensen niet alleen te stimuleren om kinderen te krijgen, maar ook om zo vroeg mogelijk te trouwen en kinderen te krijgen.

In augustus kwam een regio in het oosten van China met het aanbod koppels omgerekend 130 euro te geven als de bruid 25 of jonger is. De minimumleeftijd voor een huwelijk is 22 voor mannen en 20 voor vrouwen.

De regio Changshan in de provincie Zhejiang zei dat die beloning bedoeld is om "trouwen en kinderen baren op de juiste leeftijd" te stimuleren.

3. Lokale besturen proberen een eind te maken aan de traditie van bruidsschatten

Aangezien Chinezen tijdens de een-kind-politiek liever een jongen wilden om de familielijn voort te kunnen zetten, is er een enorm overschot aan vrijgezelle mannen, vooral in plattelandsregio's.

Om het voor mannen financieel minder moeilijk te maken om te trouwen, proberen de stad Daijiapu en de provincie Hebei een eind te maken aan het gebruik dat een man een "bruidsschat" moet betalen of een duur verlovingscadeau moet geven aan de familie van zijn bruid om zo te laten zien dat hij welgesteld is.

In maart kwam de kwestie zelfs op de agenda van het Nationaal Volkscongres, het parlement van China. Een afgevaardigde van een door de staat gesteunde organisatie voor vrouwenrechten stelde voor dat de autoriteiten maatregelen moeten overwegen om dure verlovingsgeschenken aan banden te leggen.

4. Sommige steden bieden hulp bij vruchtbaarheidsbehandelingen

In juni kondigde de hoofdstad Beijing aan dat verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen onder de dekking van de zorgverzekering komen te vallen, waaronder IVF, embryotransplantatie en het invriezen en bewaren van sperma. 

Sommige gebieden, zoals Sichuan in het westen van China, hebben sinds januari de beperkingen op geboorteregistraties versoepeld. Voorheen konden hierdoor alleen getrouwde stellen hun pasgeborenen registreren.

Dat is een aardverschuiving, aangezien kinderen buiten het huwelijk cultureel gezien onacceptabel zijn in China.

De autoriteiten overwegen zelfs om het vrijgezelle vrouwen toe te staan hun eicellen in te vriezen. Tot nu toe is elke vorm van voortplantingstechniek voor ongehuwde vrouwen verboden. Mannen mogen ongeacht hun burgerlijke status wel hun sperma invriezen.

5. De autoriteiten roepen ook privéonderwijs een halt toe 

Behalve stimuleringsmaatregelen en geldbedragen, hebben de Chinese autoriteiten in 2021 ook privéonderwijs verboden

Dat verbod is bedoeld om de financiële stress voor families te verminderen, aangezien die vaak onder druk stonden om veel geld uit te geven om hun kinderen het beste onderwijs te laten volgen.

De maatregel had wel een ongewenst gevolg: privéonderwijs is nu grotendeels ondergronds gegaan. Daardoor zijn sommige ouders nu meer geld kwijt aan privéonderwijs dan voor het verbod, aldus Bloomberg.

LEES OOK: Scheidingen van superrijke koppels in China nopen tot ingreep van beurstoezichthouder: aandelenverkoop bij gebroken huwelijk kan markt verstoren